Donorkinderen 

Wat donorkind zijn voor jou betekent is bijzonder persoonlijk. Of je daar als volwassene pas net bent achter gekomen of dat je met deze kennis bent opgegroeid er kunnen altijd vragen zijn waarvan de antwoorden niet voor de hand liggen of waar ook veel van vinden. Hoe past jouw verwekking in jouw eigen persoonlijke levensverhaal? Wie ben jij en hoe sta jij in verhouding met jouw ouders? Welke gevoelens en behoeften heb jij en hoe ga je om met hun gevoelens? Hoe besluit je of je op zoek naar familie wil? Wat voor een plek geef je die nieuwe biologische familieleden dan? En hoe ga je om met al de gevoelens die daarbij komen kijken. 

 

In gesprekken verkennen we vragen die jij hebt, wat die voor jou betekenen en welke antwoorden voor jou de juiste zijn. Vanuit mijn ervaring weet ik dat er geen rare vragen zijn. Het doel is om te zorgen dat jouw vermogen om als donorkind steeds opnieuw nieuwe antwoorden te vinden op de vragen in verschillende levensfasen. Vragen over jezelf, over je gezin en over je familie.

 

Voor donorkinderen geldt voor de eerste 3 gesprekken het tarief wat in de kring van ervaringsdeskundige hulpverleners van Stichting Donorkind is afgesproken. 

 

Ook voor jonge donorkinderen kunnen we kijken naar passende werkvormen om tot hun eigen antwoorden te komen. Vragen van- en gesprekken met ouders vallen onder een andere doelgroep. 

Wensouders, biologische ouders en donoren

Ouders kunnen rond donorconceptie veel verschillende en hele persoonlijke, emotionele vragen hebben. 

Wensouders kunnen zoeken naar wat voor een manier om hun kinderwens te vervullen bij hen past en waar voor henzelf de grenzen daarbij liggen. Ouders die al een donorkind hebben kunnen opvoed-vragen hebben over hoe ze in hun gezin en daarbuiten spreken over donorconceptie.

 

"Niet de seksuele gerichtheid of de gezinssamenstelling maar de dynamiek tussen de betrokken volwassenen bepalen de kwaliteit van het ouderschap."

 

Als gezinshulpverlener, consulent seksuele gezondheid, donorkind en bekende donor kan ik met jullie kijken wat het beste bij jullie past. Kort consult voor opvoed advies of in coaching of counseling verdiepen en verkennen van wie jij bent als mens en als ouder. En op welke manier je kan werken aan een positieve dynamiek met de andere volwassenen waar jullie kind mee verbonden is.

 

Voor ouders die een kind overwegen of al hebben gekregen via donorconceptie kan het heel belangrijk zijn om te verkennen wat het betekent om afhankelijk te zijn van iemand buiten de liefdesrelatie voor de vervulling van de kinderwens. Verkennen wat dat betekent voor jouw gevoel van vrouw- of man- zijn. En welke invloed dat heeft op jouw manier van moederschap of vaderschap. 

 

En soms liggen er nog vraagstukken voor ouders die al lang geleden kinderen via een kliniek hebben gekregen. 

 

Voor alle partijen kunnen vragen spelen over hoe je met de anderen kunt omgaan waarmee je via de donorkinderen verbonden bent.